Egy éve törölték el az abortuszhoz való jog védelmét az Egyesült Államokban

Ma egy évvel ezelőtt, 2022. június 24-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megszüntette az abortuszhoz való jog szövetségi védelmét, ezzel súlyosan sértve a terhességmegszakítást igénylők vagy potenciálisan igénylők önrendelkezéshez való jogát.  

Az ikonikus Roe kontra Wade ügyben hozott döntés eltörlésével - korábban az ebben az ügyben született határozat védte az abortuszhoz való hozzáférést az Államokban - az egyes államok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e az abortuszt, és hogyha igen, akkor milyen keretek között.  

Mi történt az elmúlt egy évben?  

A Legfelsőbb Bíróság szégyenletes döntése nyomán az abortusz számos államban szinte azonnal tilossá vagy korlátozottá vált. Az Amnesty International már egy éve figyeli az USA-ban a reproduktív jogokkal kapcsolatban kialakult helyzetet. Az adatgyűjtésünk szerint  

  • Az USA-ban minden harmadik reproduktív korú nő és lány él olyan államban, ahol az abortusz korlátozott vagy teljesen hozzáférhetetlen.  

  • Súlyos hiányosságok alakultak ki az egészségügyben, ami arra kényszeríti az embereket, hogy több ezer mérföldet utazzanak olyan államokba, ahol legális az abortuszhoz való hozzáférés. 

  • Jelenleg összesen 14 állam tiltja a terhesség megszakítását, több más államban pedig az eljárás korlátozott, vagy funkcionálisan hozzáférhetetlen.  

Habár az állampolgárok kimagasló többsége támogatja az abortuszhoz való hozzáférést, az állami korlátozások a jobboldali, adott esetben szélsőséges republikánus politikának kedveznek. Azoknak, akik megszakítanák terhességüket nemcsak a jogaik korlátozásával kell szembenézniük: a legszigorúbb abortusztörvényekkel rendelkező országokban a legkedvezőtlenebbek a gyermeknevelési támogatások, magasabb a terhességhez köthető halálozások aránya és több gyermek él szegénységben.  

Szélsőséges csoportok ennek ellenére különböző eszközökkel - az abortuszt igénylők feljelentésével, a gyógyszerekhez való hozzáférés és az abortusszal kapcsolatos információk akadályozásával, mások feljelentésre való buzdításával- ellenséges társadalmi légkört teremtenek és tovább kriminalizálják a terhesség megszakítását.  

A Legfelsőbb Bíróság valamikor október előtt hozhat majd egy újabb fontos döntést arról, hogy az alsóbb szintű (törvényszéki) bíróságok dönthetnek-e az abortusztabletta betiltásáról. Az USA-ban a terhességmegszakítások több mint fele gyógyszerrel történik.  

Erika Guevara-Rosas, az Amnesty International amerikai igazgatója szerint míg globális szinten javul a reproduktív jogok helyzete, és számos országban - például Írországban, Argentínában, Kolumbiában vagy Mexikóban - arra törekszenek, hogy dekriminalizálják és legalizálják az abortuszt, az USA a Roe kontra Wade visszavonásával egyértelműen rossz irányba halad.  

“Az Egyesült Államok szörnyű példát mutat világszerte, miközben veszélybe sodorja a nők, lányok és teherbe esők egészségét.” - mondta el az igazgató.  

A jogaik elleni összehangolt támadások ellenére az amerikai polgárok túlnyomó többsége továbbra is támogatja a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést, az emberi jogi aktivisták - így az Amnesty mozgalom tagjai is – pedig továbbra is kiállnak az abortuszhoz való jog mellett.  

Mik a jó hírek?  

Az Amnesty International legális abortuszért folytatott kampánya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a reproduktív jogok ügye az egyik legfontosabb legyen Joe Biden napirendjén. Az elmúlt egy év nyomásgyakorlása több eredményt is hozott. 

  • Habár az elnök nem tudja hatályon kívül helyezni az állami szintű döntéseket, a Biden adminisztráció az igazságügyi minisztériumon keresztül minden bírósági eljárást megpróbál, hogy segítse a reproduktív jogok helyzetét a tagállamokban. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) pedig folytatja a harcot azért, hogy az abortusztablettához való hozzáférés továbbra is legális maradjon.  

  • Az amerikai választók a szavazataikon keresztül is hangot adnak annak, hogy támogatják az abortuszt. A Roe eltörlése óta akárhányszor került az állampolgárok elé a terhesség megszakításának kérdése, ők az abortusz védelme mellett és/vagy a további korlátozások ellen szavaztak. Ez történt például tavaly a konzervatív Kansas-ben egy korai választáson, majd novemberben 5 másik államban is, amelyek között vegyesen voltak konzervatívak és liberálisok. Mindez azt mutatja, hogy ha az emberek lehetőséget kapnak rá, támogatni fogják az abortuszjogokat, még a mélyen konzervatív államokban is.

  • Az abortusztilalom nem jutott előre Virginia államban. Ez azért fontos, mert Virginiát egy nagyon konzervatív kormányzó irányítja, a törvényhozás pedig meglehetősen megosztott. Míg a kormányzó ragaszkodik ahhoz, hogy a terhesség 15. hete után már ne lehessen abortuszt igényelni, az Amnesty mozgalom tagjainak nyomásgyakorlása megmutatta, mennyire kínos ez az államra nézve. Ennek következtében a törvényhozás mindeddig elutasította az arra vonatkozó kezdeményezéseket, hogy korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést (jelenleg Virginiában 26 hetes és 6 napos terhesség után tilos az abortusz).   

Az Amnesty International tavalyi, abortuszjogokért folytatott kampánya során több mint 400 ezer aláírás gyűlt össze, amelyeket az USA 50 államának kormányzói mind megkaptak. A nyomásgyakorláshoz azonban nem csak azok járultak hozzá, akik aláírták a petíciókat vagy felszólító leveleket küldtek az amerikai államok kormányzóinak, hanem azok is, akik felhívták a figyelmet az ügy fontosságára - például a sajtóban -, tüntetéseket szervezetek a nagykövetségek elé, találkoztak nagykövetekkel vagy más módon végeztek érdekérvényesítést.  

Magyarországról 2085-en szólaltunk fel az abortusz korlátozása ellen, és mutattuk ki a szolidaritásunkat. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a közös kiállásban. Ha szeretnél többet tudni az abortusz magyarországi szabályozásáról, olvasd el a 444 blogunkon megjelent cikkünket! Abortusz nélkül - hova vezet az abortusz szigorítása?Ha szeretnél többet tudni arról, hogy a nemi alapú diszkrimináció milyen következményekkel jár és mit tehetünk annak felszámolásáért, akkor regisztrálj ingyenes online kurzusunkra! 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.