Roe után - ez történik az USA-ban az abortusz alkotmányos védelmének eltörlésével

Június 24-én pénteken a magyar sajtót is körbejárta a hír, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság megszüntette az abortuszhoz való alkotmányos jogot, ezáltal közel ötven évet lépett vissza a nők önrendelkezési jogának biztosításában. A hetvenes években lezárult Roe kontra Wade perben hozott ítélet eltörlésével mostantól az egyes államok dönthetnek arról, engedélyezik-e egyáltalán az abortuszt, és ha igen, milyen keretek között.  

Melyek voltak a Legfelsőbb Bíróság döntésének előzményei, mit jelent a bíróság döntése és milyen következményei lehetnek ennek az amerikai társadalomra nézve? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg most összefoglalóan válaszolni.  

Tulajdonképpen mi az a Roe kontra Wade?  

A Roe kontra Wade egy hetvenes években indult jogi eljárás volt, amelyben a felperes, Norma McCorvey – álnéven Jane Roe – abortuszt akart végeztetni, amit Texasban csak akkor tehetett volna meg, ha a terhessége veszélyezteti az életét. Beperelte a texasi főügyészt, Henry Wade-et, arra hivatkozva, hogy a jogszabály sérti a magánélethez való alkotmányos jogát.  

Az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került, ami 1973-ban azt a döntést hozta, hogy a terhesség első trimeszterének végéig a nőknek joguk van a terhesség mesterséges megszakítását kérni, ez a döntésük pedig – a magánélethez való jog értelmében – csak rájuk és az orvosukra tartozik. 

A Roe az amerikai jogfejlődés egyik legnagyobb hatású döntése lett, mérföldkővé vált a tagállamok jogalkotásában, és egészen péntekig biztosította a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés szövetségi szintű védelmét.  

Az abortusz és a nők önrendelkezési jogának kérdése már a Roe előtt az amerikai politika egyik legfontosabb törésvonala volt, a republikánusok és a vallásos jobboldal az elmúlt évtizedekben is mindent megtett a Roe eltörléséért. Az idő most jött el, amikor Donald Trump elnöknek köszönhetően többségbe kerültek a republikánusok által kinevezett bírák a Legfelsőbb Bíróságon.  

Májusban a Politico kiszivárogtatta a Legfelsőbb Bíróság egy belső dokumentumát, amiből az derült ki, hogy a bírák többsége a Roe határozat eltörlése mellett szavazott.

A hivatalos döntés múlt pénteken születetett meg. A bírák 5-4 arányban úgy döntöttek, hogy mivel az abortuszhoz való hozzáférés védelmének önmagában nincs törvényi hagyománya, téves azt a magánélethez való alkotmányos jog közvetett részeként értelmezni. 

Mi történik most?  

A Roe hatályon kívül helyezésével az államok kezébe kerül az abortusz szabályozásának a kérdése. Habár ez elsőre egy hosszú távú folyamatnak tűnhet, az államok többsége valójában már meghozta vagy a közeljövőben fogja meghozni az ezzel kapcsolatos döntését. Ebben az is szerepet játszott, hogy több állam már a Roe eltörlése előtt bevezetett olyan előzetes törvényeket (trigger laws) amelyek a Legfelsőbb Bíróság ítéletével egyidejűleg léptek hatályba.  

Sok ilyen törvénytervezet évekkel ezelőtt született: a CNN egy májusi összesítése szerint Dél-Dakotában már 2005-ben, Missouri-ban 2018-ban, Kentuckyban pedig 2019-ben fogadtak el törvényjavaslatokat arra, hogy néhány szigorú kivételt leszámítva a Roe eltörlésekor betiltsák az abortuszt. 

A Legfelsőbb Bíróság döntésével ezért az amerikai államok többségében az abortusz máris tilos vagy csak nagyon korlátozottan hozzáférhető. 

Az Abortion Finder listája szerint az eljárást egyelőre hat állam tiltotta be teljesen (Alabama, Arkansas, Kentucky, Missouri, Oklahoma és Dél-Dakota), négy másik (Tennessee, Ohio, Dél-Karolina és átmenetileg Texas) pedig súlyos korlátozásokat vezetett be, ami azt jelenti, hogy néhány kivételt leszámítva a terhesség hatodik hetét követően illegális lesz az abortusz.   

További tizenöt államban (Arizona, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Louisiana, Michigan, Mississippi, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Utah, West Virginia, Wisconsin és Wyoming) enyhébb korlátozások vannak érvényben. 

Ezek általában a terhesség 22-26-ik hetét követően tiltják az abortuszt, eltekintve az olyan esetektől, amelyeket a fenti durvábban korlátozó államok is elismernek (például a várandós személy életének vagy egészségének veszélyeztetése). Ezekben az államokban azonban egy hónapon belül újabb korlátozások léphetnek érvénybe.  

Milyen egyéb szabályozások vannak? 

A bevezetett korlátozások nem csak a terhesség időtartamára vagy a várandós személy egészségére vonatkoznak: azoknak, akiknek abortuszra van szükségük, államonként más szabályozásokra is oda kell figyelniük. A Guttmacher Intézet interaktív infografikája szerint ezek – a tilalom vagy a szabályozás súlyosságától függően - általában a következőek lehetnek:  

  • Az abortuszt igénylő személyeknek a beavatkozást megelőzően kötelező egészségügyi konzultáción részt venniük. A tanácsadás időtartalma és körülményei államonként változnak. Van, ahol két egészségügyi konzultációra van szükség, amelyek közül legalább egynek személyesen kell történnie, máshol egy konzultáció és az abortusz végrehajtása előtti várakozási idő betartása is elég. 

  • Az állami finanszírozásban történő abortusz tilos vagy csak nagyon kivételes esetekben engedélyezett. A Guttmacher adatai szerint az USA államai közül jelenleg mindössze Oregonban fedezi az állam az abortusz költségét.  

  • Kiskorúak esetén még a jelenleg legenyhébb szabályozással működő államok esetében is szülői, gondviselői hozzájárulásra vagy értesítésre van szükség.  

  • Az államok szabályozhatják az abortusz elvégzésének módját, így több helyen - főleg az abortuszt csak kivételesen engedélyező államokban - kötelező a személyes megjelenés, akkor is, ha gyógyszeres ellátásról van szó.  

Ha valakinek abortuszra van szüksége, viszont a lakóhelyén nem tudja azt legális keretek között igénybe venni, akkor két lehetősége marad. Az életének kockáztatásával illegális megoldásokat keres, vagy elutazik egy olyan államba, ahol a terhesség megszakítása engedélyezett vagy legalábbis kevésbé korlátozott. Arra ugyanis sehol sincs szabályozás, hogy az abortuszt igénylők ne utazhatnának egy lazább szabályokkal rendelkező államba.

Akkor tulajdonképpen megoldható az abortuszhoz való hozzáférés?  

A Roe visszavonása bonyolult és nagyon aggasztó helyzetet teremtett. Az, hogy az abortuszhoz való hozzáférés többé nem alkotmányos joga az USA állampolgárainak, kiváltságot csinál az olyan alapvető emberi jogokból, mint az élethez vagy az egészséghez való jog.  

Habár ezekkel mindenkinek egyformán rendelkeznie kellene, a Bíróság döntése most mégis elzárja az amerikai társadalom egy jelentős részétől, főleg az olyan társadalmi, etnikai vagy szexuális közösségek tagjaitól, akik eleve nagyobb eséllyel találkoznak megbélyegzéssel vagy elutasítással az egészségügyben, illetve akiknek nincs pénze arra, hogy egy másik államba utazva kérjenek ellátást. A szegénységben élők, a LMBTQ közösség tagjai, a fekete- és spanyol-amerikai nők, akik az élet más területein is gyakrabban küzdenek hátrányos megkülönböztetéssel különösen kiszolgáltatottá válnak.  

A Legfelsőbb Bíróság döntése és az annak nyomán született szabályozások jogsértőek, és sarokba szorítják azokat, akik bármilyen okból kifolyólag legális úton nem igényelhetnek majd abortuszt. Emberek milliói kényszerülnek majd illegális megoldások keresésére vagy a terhesség kihordására, amelyek veszélyeztetik nem csak az életüket, hanem a fizikai és mentális egészségüket is.  

Mit tehetek én ezekért az emberekért?  

A Roe kontra Wade bukása komor képet fest az USA jövőjéről. Amerikai állampolgárok millió figyelik most is kétségbeesetten, hogyan kerül a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés és az emberi jogaik gyakorlása korlátozások és tiltás alá. Emberek, akik nem szeretnének mást, mint egy olyan társadalomban élni, ahol elfogadással, nyitottsággal és tisztelettel fordulhatnak egymás felé.  

Azzal, hogy támogatjuk ezeknek az embereknek az ügyét, azt is kifejezhetjük, hogy mi is egy ilyen társadalomban szeretnénk élni. Arra kérünk, írd alá a petíciónkat, amiben felszólítjuk az Egyesült Államok kormányzóit, hogy biztosítsák a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot és oszd meg azt minél több ismerősöddel.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.