Hogyan lépjünk fel a nemi alapú megkülönböztetés és erőszak ellen? - új online kurzus

Új online kurzust indítunk, amelynek témája a nemi alapú megkülönböztetés és erőszak. 

Az Amnesty Emberi Jogi Akadémiáján elérhető online kurzus a Stand By Me 2.0 nemzetközi konzorciumban megvalósuló projekt része, aminek keretében megtudhatod, hogy mit jelent a gender és a nemi identitás fogalma, illetve, hogy a nemi szerepek és normák, valamint sztereotípiák hogyan vezetnek a nők negatív diszkriminációjához, a nők és lányok ellen elkövetett erőszakhoz.

Miről szól a kurzus?

A tréning azontúl, hogy mélyebb betekintést ad a probléma okaiba és következményeibe, rávilágít arra is, hogy mit tehet ellene a társadalom legyen szó akár szemtanúkról, intézményi rendszerről vagy törvényalkotásról.  

A kurzus különböző szemszögből vizsgálja a nemi alapú erőszak összetett kérdéskörét, interaktív elemekkel, esettanulmányokkal segít megérteni okait és következményeit.

A nők körülbelül egyharmada átélt már nemi alapú erőszakot az életében. A téma érzékenységét mutatja, hogy sok esetben nem derül fény a bántalmazásokra, aminek a félelmen és traumán túl az oka többek között az intézményi és társadalmi szinten egyaránt megjelenő áldozathibáztatás és a mindezeket átszövő hatalmi aszimmetria.

A nemi alapú diszkrimináció, amelynek egyik legsúlyosabb megjelenési formája az erőszak, amellett, hogy számos emberi jogot sért, mélyen beágyazott társadalmi sztereotípiákon és áldozathibáztató intézményi struktúrán alapszik. Ennek értelmében átfogó megoldást igényel.

Az Európai Bizottság 2020–2025-ös időszakra vonatkozó nemi esélyegyenlőségi stratégiájával az EU megerősítette elkötelezettségét a nemi alapú erőszak megelőzésével és leküzdésével, az áldozatok támogatásával és védelmével, illetve az elkövetők felelősségre vonásával kapcsolatban. Ennek megfelelően Európai Bizottság 2022. március 8-án új javaslatot tett közzé, amelynek célja a nők elleni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni hatékony küzdelem az egész EU területén. A javaslatot az Európa Tanács még tárgyalja.

Bár nagyon fontosak az irányelvek és egyezmények, de társadalmi és politikai akaratra is szükség van ahhoz, hogy hatékonyan működjenek, csak így változtathatunk a káros társadalmi sztereotípiákon, és alakíthatunk ki megbízható igazságszolgáltatási rendszert.  

A kurzus valós példákat mutat be a beavatkozásokra, felvázolja a megelőzés eszközeit, valamint a nemi alapú erőszak kezelésének eltérő szintű stratégiáit. 

Kiknek ajánljuk?

A kurzus leginkább 16 éven felüli fiatalok és felnőttek számára készült. Kifejezetten ajánljuk pedagógusoknak és azoknak, akik szeretnének átfogó képet kapni a témáról, szívesen megismernének egyéni és kollektív eszközöket, módszereket, amikkel kiállhatnak a nemi alapú sztereotípiákkal szemben. 

A körülbelül 90 perces kurzus ingyenesen elérhető. A regisztrációt követően bármikor megszakítható, így több részletben is elvégezhető. 

Végezd el a kurzust, ha szeretnéd tudni, hogy: 

  • mi áll a nemi sztereotípiák hátterében és milyen következményeik vannak; 

  • mit tehetsz, ha a nők negatív diszkriminációját tapasztalod;  

  • hogyan tudsz kiállni közösségi és társadalmi szinten a káros társadalmi nemi sztereotípiák és igazságszolgáltatási gyakorlat megszüntetéséért.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.