A nemzetközi összefogás sikere: szabadon engedték a CEU diákját, Ahmed Samirt

A hétvége örömünnep volt, miután július 30-án szombaton kiengedték a börtönből Ahmed Samir Santawyt, a CEU hallgatóját, akit az egyiptomi hatóságok 2021 februárja óta tartottak fogva.  

Ahmed Samir szabadon engedése nem csak csodálatos hír a családjának, a barátainak és az érte kampányolók százainak szerte a világon, de azt a nagyon fontos üzenetet is közvetíti, hogy a szolidaritás és az egymásért kiállás képes tengereket és országhatárokat átlépve pozitív változást hozni a világba.  

Ahmed története a legjobb példa erre, hiszen szabadsága egy hónappal ezelőtt még lehetetlennek tűnt: akkor ismét három év börtönre ítélték hamis hírek terjesztése miatt.  

Budapest, Bécs, Kairó 

Ahmed Samir Santawy a CEU antropológus hallgatója és kutatója, aki eredetileg Budapesten kezdte meg a tanulmányait 2019-ben, majd az egyetem Bécsbe költözését követően Ahmed is itt folytatta. Kutatásaiban a női és reproduktív jogokra, azon belül is a reproduktív jogok egyiptomi történelmére és helyzetére specializálódott.  

A CEU-n töltött évek alatt rendszeresen meglátogatta a családját Egyiptomban, ami azzal járt, hogy megérkezésekor a rendőrség kikérdezte őt a tanulmányairól és az utazása céljairól. Mivel ez az egyiptomi hatságok bevett eljárása minden külföldön tanuló vagy dolgozó egyiptomi polgár esetében, a fiatal egyetemista kihallgatásai rutinnak számítottak.  

2021. január 23-án hajnalban, amikor Ahmed éppen nem volt otthon, felfegyverzett rendőrök törtek be a család kairói otthonába, engedély nélkül átkutatták a házat és a biztonsági kamerák felvételeit is lefoglalták. A távollévő Ahmednek megüzenték, hogy jelenjen meg az egyiptomi Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) irodájában.   

Ahmed január 30-án elment az NSA egyik kairói irodájába, ahol azt mondták neki, másnap jöjjön vissza. Ahmed ennek is eleget tett és másnap visszament. Ekkor vették őrizetbe.  

Bekötött szemmel 

Ahmed a letartóztatását követően öt napra eltűnt, az NSA ügynökei sem az ügyvédjeinek, sem a családjának nem árulták el, hol tartják fogva. A kutató legközelebb egy másik egyiptomi hatóság, az Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) irodájában bukkant fel február 6-án, ahol az ügyésznek azt mondta, eltűnése alatt a közösségi médiás tevékenységéről és a kutatásairól faggatták, miközben bekötötték a szemét és többször is megverték. Habár az ügyvédje később kérvényezte, hogy az ekkor szerzett sérüléseit megvizsgálhassa egy egészségügyi orvosszakértő, a hatóságok erre nemet mondtak.  

Samirt az SSSP ügyésze is kikérdezte, ő is elsősorban a tanulmányaira, főleg az iszlám és az abortusz kapcsolatáról szóló kutatására volt kíváncsi. A kihallgatását követően a férfit “terrorszervezeti tagság” és “hamis hírek terjesztése” miatt az ügyész 15 napos előzetes letartóztatásba helyezte.  

Az ellene felhozott koholt vádak között volt például az, hogy Ahmednek - habár ő maga ezt végig tagadta - köze van egy, az egyiptomi hatóságok jogsértéseit kritizáló Facebook oldalhoz. A kutatóról emellett egy olyan titkos nyomozati anyag is készült, amit sem ő, sem az ügyvédei nem nézhettek meg.  

Börtönben töltött hónapok 

Amhed Samir ellen a végleges vád hamis hírek terjesztése lett, emiatt ítélték négy év börtönre 2021 június 22-én. Tiltakozásul a bírósági döntést követően negyven napig éhségsztrájkolt. Az ítéletet idén februárban eltörölték, de a kutatót nem engedték ki a börtönből, hanem július 3-án ismét három évre ítélték. Szabadon bocsátásáig összesen 18 hónapot töltött rácsok mögött, bizonytalan egészségügyi kilátásokkal, újabb jogsértéseknek kitéve.  

Az elejétől fogva egyértelmű volt, hogy a tudományos kutatása miatt indították ellene a koncepciós eljárást. Ahmed Samirt azért tartóztatták le, kínozták meg és tartották fogva, mert a tanulmányain keresztül élt a szabad véleménynyilvánításhoz való jogával.  

Lelkiismereti fogoly – szabad ember 

Az Amnesty International 2021 februárja óta kampányol folyamatosan Ahmed Samir szabadságáért, akit lelkiismereti fogolyként ismertünk el. Szabadon bocsátásért nem csak petíciót indítottunk, hanem levélben kértük Szijjártó Péter külügyminiszter és Egyiptom budapesti nagykövetének segítségét, valamint az egyiptomi nagykövetség épülete elé tüntetést is szerveztünk. Az egyetemista szabadságáért rajtunk kívül a CEU, Ahmed Samir családja és barátai, más Amnesty szekciók és még rengeteg ember dolgozott fáradhatatlanul.  

Július 29-én pénteken este összesen nyolc börtönbüntetésre ítélt személy kapott elnöki kegyelmet Egyiptomban, köztük Ahmed Samir, aki másnap már távozhatott is a börtönből.  

Ahmed Samir szabadon bocsátásának napján, barátai és szerettei körében:

Szabadon bocsátása újabb bizonyítéka annak, hogy minden jogellenesen bebörtönzött ember szabadságáért tett erőfeszítés megéri. Az emberi jogokért való kiállás kimerítő feladat és sokszor kevés az esély a győzelemre, éppen ezért olyan fantasztikus a végén mégis eredményeket elérni.  

A CEU kutatójának szabadsága egy olyan emberi jogi győzelem, amin mindenki, aki az Ahmedért folytatott kampányban valamilyen formában részt vett, osztozik, legyen a petíció aláírója, egy tüntető, egy családtag vagy egy barát az egyetemről.  

Ahmed Samir története mindennél jobban bebizonyítja, hogy nem vagyunk egyedül. Amíg törődünk egymással, és felszólalunk egymásért, a legnagyobb bizonytalanságban is születhet hit, a legmélyebb kétségbeesésből is lehet kitartás, és még a legkisebb erőfeszítés és megfordíthatja a történéseket. Ahmed Samir Santawy ügyét azoknak is ajánljuk a figyelmébe, akik szerint a petíciók nem működnek, a szolidaritás pedig csak egy szép eszme. Ezzel a szép eszmével és kitartó munkával ugyanis most hétvégén jobbá tettünk egy életet.

Ahhoz, hogy még több ilyen sikert érhessünk el, arra van szükség, hogy minél többen hallassuk a hangunkat a jogtalanul bebörtönzöttek, az igazságtalanul fogvatartottak és az elnyomottak mellett. Támogass minket ebben, írd alá a nemzetközi szolidaritás jegyében indított többi petíciónkat is itt: