Út a szabad tanuláshoz

Az oktatási rendszer hiányosságai egyre nagyobb nyomást helyeznek a szülőkre és a tanárokra, ez pedig fokozódó kockázatot jelent a fiatalok számára. Fontos, hogy az oktatásért folyó küzdelem mellett megteremtsük a lehetőséget a szabad tanulásra olyan témákban, amelyről az iskolákban nem esik szó - ezért jött létre az Amnesty Akadémia.  

Problémák az oktatási rendszerben 

A túlszabályozott és központosított tanmenet mellett a tanárok túlterheltsége és a civil szervezetek kizárása egyenként is elegendőek lennének ahhoz, hogy olyan fontos kérdések kerüljenek ki a diákok számára az oktatási rendszeren belül elérhető információk bázisából, amelyek felkészítik őket az önálló társadalmi életre.  

Régóta éri az a kritika a magyar oktatást, hogy “nem az életre nevel”, hanem a lexikális tudás növelését várja el a diákoktól, például a kiegyensúlyozott közösségi élet, az elfogadás, az emberi jogok megértése helyett “évszámokat kell magolniuk”.A jelenleg érvényes Nemzeti Alaptantervből hiányoznak azok a tárgyak, amelyek lehetőséget adnának a tanároknak, hogy praktikus tudást adjanak át, kritikai gondolkodásra, társadalmi érzékenységre neveljenek. A tanórákon kívüli foglalkozásokra pedig a túlterheltségnek és az alulfizetettségnek köszönhetően egyre kevesebb lehetőség van.   

A jelenlegi oktatási rendszer egyik aggasztó következménye lehet, hogy olyan állampolgárokat, leendő munkavállalókat nevel az iskola, akik gondolkodás nélkül végrehajtják az utasításokat, nem kritikusak és nem tudnak jól kooperálni másokkal. A kirekesztés és a nemi alapú megkülönböztetés felszámolásának ráadásul már az iskolában el kellene kezdődnie. Így lehet csak lépéseket tenni azért, hogy a fiatalok ne tegyék magukévá azokat a sztereotípiákat, amik újratermelik a munkaerőpiac rendszerszintű problémáit, mint a nemi alapú megkülönböztetés következményeként választott karrier és az ebből következő nők és férfiak közötti bérkülönbségek.  

A jelenlegi oktatási rendszerben túlsúlyban van a frontális munkamódszer, ami szintén nem kedvez annak, hogy párbeszéd induljon el a fiatalok között, megtanuljanak csapatban dolgozni és befogadó közösségeket teremthessenek.  

Propagandatörvény 

Ezt a rést igyekeztek betömni a civil szervezetek azzal, hogy tudásbővítő, érzékenyítő foglalkozásokat tartottak olyan témákban, amelyek kimaradtak az órai tananyagból 

Azonban a propagandatörvény hatályba lépése óta a civil szervezetek erősen korlátozottan vagy bizonyos szervezek egyáltalán nem vihetnek képzéseket az iskolába. A kormány ezzel a szülőkre és a tanárokra hárít rengeteg olyan plusz feladatot, amiket külső segítség nélkül szinte lehetetlen megoldani. Hiteles információkra és megbízható, támogató eszközökre van szükségük. 

Van megoldásunk 

Nagyon sok tanár és szülő próbál segíteni a fiataloknak abban, hogy a kiegyensúlyozott, elfogadó társadalmi élethez szükséges tudást megszerezzék. 

Mi olyan tananyagokat fejlesztünk, amelyek az emberi jogokat helyezik a középpontban emberi jogi nézőpontúak, csökkentik az előítéleteket, egymás különbözőségeinek elfogadására ösztönöznek és kritikus gondolkodásra bátorítanak. 

Amellett, hogy jelenléti képzéseket dolgoztunk ki és tartunk pedagógusoknak és fiatalokkal foglalkozó más szakembereknek különböző témákban, olyan tananyagokat is fejlesztünk, amik szabadon, bárhonnan elérhetőek mindenki számára.  

Amnesty Akadémia 

Ennek a törekvésnek egy új lépése az Amnesty Akadémia, ahol bárkinek lehetősége van megismerni az emberi jogokat, és tudatosan kiállni azokért. 

Az egyre bővülő és a feliratkozók számára ingyenes kurzusaink sokféle témát ölelnek fel a nemek közötti egyenlőségtől kezdve az iskolai bántalmazás megelőzésén át a jogállamiságig. A kurzusok az elméleti alapokon túl a mindennapokban is használható eszközöket és tudást adnak, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki valódi változást indíthasson el a saját közösségében, országos vagy akár globális szinten. 

Online képzéseink különböző csoportokat szólítanak meg. A kínálatban található kifejezetten a középiskolásoknak, fiatal felnőtteknek, illetve szülőknek szóló tananyag is. Ezen felül pedig kifejezetten a befogadó munkahelyi közösségek megteremtésére is kínálunk anyagokat. Igyekszünk módszertani útmutatóval is szolgálni a pedagógusok számára az online tananyagok felhasználásához, így segítve a munkájukat. 

Látogass el az Amnesty Akadémiára szülőként, diákként vagy pedagógusként, és élj a szabad tanulás lehetőségével!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.