Tessék választani

Sokan emlékezhetnek még a Fiatal Demokraták Szövetségének 1990-es választási plakátjára. A mai kormánypárt szexuális és nemi kisebbségek elleni gyűlöletkampánya szemüvegén keresztül tűnhet akár homofóbnak is ez a plakát, de kirakásakor vélhetően még nem ez volt az üzenete, inkább a bratyizós idős kommunista vezetők és a tiszta fiatal demokraták közötti különbség hangsúlyozása.

Országjárásunk során Pécsett találkoztunk egy végzős gimnazistával, aki elmesélte, hogy a történelemórán a tanáruk a rendszerváltásról mesélt, és azt is elmondta, hogy vannak olyan képek, amiket megmutatna, de nem mutathat meg. Azért, mert 2021 nyarán a kormánytöbbség elfogadta a propagandatörvényt, amivel megtiltja, hogy homoszexualitást bemutató tartalmakat lássanak a diákok a tanórán.

Elhangzott az is, hogy a biológia órán a tanár nem tud anélkül beszélni, hogy vagy ő vagy az osztály ne vesse fel, hogy a szexualitásról és a nemiségről szóló oktatás tartalma a propagandatörvényt sérti-e. 

A 2021 nyarán elfogadott, a melegséget a pedofíliával összemosó propagandatörvény többek között a tanárok számára megtiltja a “homoszexualitás népszerűsítését”, más szervezet számára pedig állami nyilvántartásba vétel hiányában megtiltja a szexuális élettel, valamint “nemi irányultsággal” kapcsolatos foglalkozás megtartását.  

Azt, hogy valaki a Fidesz régi választási plakátját vagy egy hasonló, a berlini falra készült graffitit nem mutathatna meg iskolai tanórán, nem tiltja a kifejezetten a törvény. 2022 Magyarországán mégis ahhoz az abszurd helyzethez jutottunk, hogy a törvény hatására vannak fiatalok, akik nem ismerkedhetnek meg a FIDESZ korábbi választási plakátjával. És egy csomó más dologgal sem.  

Bár a törvény a plakát megmutatását nem tiltja, a hatása mégis érvényesül azon keresztül, hogy tanárok elkezdenek alkalmazni egy értelmetlen törvényt, és ez abszurd helyzetekhez vezet.

Ott, ahol a kormánymédia egyesével pécézi ki azokat a gimnáziumokat, ahol a fiatalok oktatáshoz való jogát és információhoz való jogát alapul véve beszélnek a szexuális orientációról, vagy ahol diákokat próbál lejáratni azért, mert kutatást végeznek LMBTQI témában, ott nagyon is érthető, ha a reputációjukat vagy a megélhetésüket féltő emberek nem állnak ki hangosan egy ügy mellett.  

Ez a fajta félelmen keresztüli kormányzás nem pusztán az orbáni politika eszköze. A független média, a független civil szervezetek és az LMBTQI közösségek elhallgattatása és megbélyegzése is a putyini recept szerint működik. A Magyarországon elfogadott propagandatörvény és a köré épített kormányzati kampány kísértetiesen hasonlít arra, amit Putyinék 2013-tól megvalósítottak. Az abszurd, kirekesztő törvények védelmében Orbán és az orosz elnök többször szó szerint ugyanazt az érvelést használta.  

A propagandával szemben az éppen a most is zajló tanársztrájk és diáktüntetések mutatják meg, hogy a bátor kiállásnak igenis van ereje. Van ereje annak, ha egy nap csak egy iskola tanárai sztrájkolnak, van ereje annak, ha fiatal aktivisták tiltakoznak a Parlament előtt, van ereje annak, ha egy tucat kockásinges tanár elénekel egy számot, és van ereje annak, ha a pedagógusok szembemenve az alapjogaikat és a jogállamiságot nyilvánvalóan sértő kormányrendelettel sztrájkolnak.  

Ez az erő az, ami segíthet mindenkinek abban, hogy legyőzze az öncenzúrát. Segíthet abban, hogy ne kezdjen el egy abszurd törvény értelmetlen előírásainak megfelelni próbálni. Se tanárként, se szülőként, se fiatalként.  

És ez az erő segíthet abban, hogy a szülők, a fiatalok és a tanárok jogait is csorbító április 3-i propaganda-népszavazáson is megálljt parancsoljunk a szexuális és nemi kisebbségek kirekesztésnek.  

Legyünk ott holnap és szavazzunk érvénytelenül a népszavazáson! Akkor talán nem kerül egyetlen fiatal és tanár sem történelem órán abba az abszurd helyzetbe, hogy a Fidesz kirekesztő törvénye miatt nem mutathatja meg a Fidesz fiatal demokratákról szóló választási plakátját.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.