Útmutató a kiközösítő népszavazáshoz

Kérdezz-felelek fontos információkkal a kiközösítő népszavazásról.

Miről van szó?

Április 3-án országos népszavazás lesz Magyarországon, amelyen mindannyian elmondhatjuk a véleményünket. Mi azt gondoljuk, hogy ezen a népszavazáson részt kell venni, és érvénytelenül kell szavazni. Elmondjuk, miért gondoljuk így.

Április 3-án nem az országgyűlési választás lesz?

Országgyűlési választás is lesz, és Áder János köztársasági elnök ugyanerre a napra írt ki egy népszavazást is. A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy vegyen részt mindkét eseményen. Az országgyűlési választáson voksoljon mindenki azokra a jelöltekre és pártokra, akiknek szerinte az országot kell vezetnie, a népszavazáson pedig szavazzon érvénytelenül, és ezzel is utasítsa el a kiközösítésre és gyűlöletre építő politikát, álljon ki azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban és elfogadásban élhessen.

Miért egy napra írták ki ezt a két eseményt?

Bár a kormánytöbbség érvei szerint így olcsóbb, elemzők szerint a kormánypártok egy szimbolikus, ideológiai kérdésben akarják a társadalmi megosztottságot erősíteni és saját választóikat mobilizálni és ezzel a választási esélyeiket javítani. A népszavazás egyenes folytatása a kormány eddigi homofób és transzfób politikájának, amely ahelyett, hogy mindenki számára garantálná a biztonságot és egyenlőséget, az emberek biztonságát és jóllétét áldozza fel a saját politikai céljaiért. Nem ez az első eset: 2016-ban a kormány az úgynevezett “kvótanépszavazáson” már eljátszotta ezt, akkor a menekültek és menedékkérők ellen hergelte a szavazókat (az a népszavazás érvénytelen lett).

Mi a baj népszavazással? Miért akarjátok megakadályozni, hogy a kormány megvédje a gyermekeket?

Mindannyiunknak van élménye iskolai vagy munkahelyi kiközösítésről. A kormány ebben a történetben a szekáló osztálytárs, aki addig zaklatja a másikat, amíg nagyobb baj nem lesz. A népszavazás nemcsak nem véd meg senkit és semmit, hanem nagyobb veszélybe sodor embereket azzal, hogy legitimálja, szalonképessé teszi a homofóbiát és transzfóbiát. Ha homofób és transzfób emberek azt látják, hogy a kormányuk szerint elfogadható vagy helyes a kiközösítés, az bátorítani fogja őket, hogy az utcán, iskolákban, munkahelyeken vagy buszon zaklassanak vagy akár támadjanak meg másokat.  Az elmúlt hónapokban pont ez történt. Az áldozatok pedig a gyermekeink, az unokáink, a munkatársaink és a barátaink. Őket egy érvénytelen népszavazással védhetjük meg leginkább a további zaklatásoktól és támadásoktól.

Miért foglalkozzak ezzel? Hiszen a törvényt már tavaly elfogadták.

A szexuális és nemi kisebbségek ellen hozott propagandatörvényt vissza kell vonni, ezt az érintettek, a civilek, hazai és nemzetközi szakértők is elmondták és egy országos felmérésből az is kiderült, hogy a törvény a magyarok többsége szerint is káros. Az érvénytelen népszavazással egy lépéssel közelebb kerülhetünk az eltörlés felé. A kormány a népszavazás eredményét akarja arra használni, hogy leszerelje a törvénnyel kapcsolatos nemzetközi kritikákat. Az EU és az Európa Tanács nemcsak azért kritizálja a törvényt, mert indokolatlan és diszkriminatív, hanem pont a saját céljának mond ellent: nem védi meg a gyermekeket, hanem tabusít fontos kérdéseket, amelyekről a fiataloknak is hallaniuk kellene.

Mit lehet tenni a népszavazáson?

A legjobb választás, ha érvénytelenül szavazunk. Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson. Minden kérdés külön számít, ezért minden kérdésnél érvénytelenül kell szavazni.

Hogyan lehet érvénytelenül szavazni?

A legegyszerűbben úgy, hogy minden választ beikszelünk minden kérdésnél. Ez a legbiztosabb megoldás, így nincs mód arra, hogy később visszaéljenek a szavazatunkkal. 

Így szavazz érvénytelenülGrafika: Amnesty International Magyarország

Miért ne szavazzunk igennel?

Az egyik ok, hogy az igen szavazatok növelik annak az esélyét, hogy érvényes lesz a népszavazás. A másik, hogy ezekre a manipulatív és kiközösítő kérdésekre nem lehet igennel válaszolni, mert ezek nem igazi kérdések. A véleményünk legtisztább és legerősebb kifejezése így az, ha érvénytelenül szavazunk.

Van, aki bojkottra buzdít. Miért nem ez a legjobb megoldás?

Fontosnak tartjuk, hogy mindenki kifejezze a véleményét. Hiszünk abban, hogy egy demokráciában részt kell vennünk a közös ügyeink alakításában, ezért a népszavazáson is fontos ott lennünk. A véleményünk kifejezésére pedig most az érvénytelen szavazat a legjobb választás. Ezzel azt üzenjük, hogy érdekel minket az ország és a benne élők sorsa, és el is mondjuk a véleményünket, de ezt a gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat és munkatársainkat kiközösítő aljas kampányt a leghatározottabban elutasítjuk. Aktív cselekvéssel kell kiállnunk minden szerető család mellett, és azért, hogy mindenki biztonságban és elfogadásban élhessen Magyarországon.

Megszegek-e valamilyen törvényt, ha érvénytelenül szavazok?

Nem. Érvénytelenül szavazni teljesen szabályos és jogszerű, a vélemény kifejezésének teljesen legitim módja (és nem beazonosítható a szavazat). Nem pusztán jogszerűen döntesz, hanem a legjobb utat választod.

Mik a kérdések és mi a baj velük?

"Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

A heteroszexualitás, a férfi-nő kapcsolat ugyanúgy szexuális irányultság. Az ilyen foglalkozások betiltása azzal járna, hogy az iskolában egyáltalán nem lehetne beszélni a szerelemről, a szexualitásról, a fogamzásgátlásról és a biztonságos szexről. Ez ellehetetleníteni az irodalom - és a biológiaoktatás jelentős részét is. A kérdés ráadásul nem csak a kisgyermekek, hanem a 14-18 év közötti fiatalokra is vonatkozik, miközben sokan közülük már aktív szexuális életet élnek. A szexualitás tabusítása nem kívánt terhességekhez, nemi úton terjedő betegségekhez és kapcsolati erőszakhoz vezethet.

Még akkor is, ha a kérdést csak a homo- illetve biszexuális irányultságra vonatkoztatjuk is (de a kérdésben nem ez szerepel!), akkor sem foszthatjuk meg a fiatalokat attól, hogy a szexuális irányultság témájáról az életkoruknak megfelelő, objektív információkat halljanak az iskolában. Arról sem kérdezzük meg a szülőket, hogy szeretnék-e ha gyermekük az evolúcióról vagy a koronavírusról halljon az iskolában, pedig sok szülő van, akiknek ezek kapcsán is markáns álláspontjuk van. Az iskola feladata, hogy minden olyan témáról információkat adjon a diákoknak, amelyek fontosak ahhoz, hogy a fiatalok az életben boldoguljanak. Nem lehet a valóság egy részét száműzni az iskolai oktatásból.

"Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?"

Nem tudunk egyetlen olyan példáról sem Magyarországon, sem máshol a világban, ahol ilyen kezeléseket bárki kiskorúak (de akár felnőttek) számára “népszerűsíteni” akart volna. A nemi megerősítő beavatkozásokat kizárólag orvosi javaslatra, orvosi felügyelet mellett lehet igénybe venni, annak, akinek erre az orvosok szerint szüksége van. Az ilyen kezelések népszerűsítését betiltani olyan, mint a “vakbélműtétek” vagy a “kemoterápia” népszerűsítését tiltani: senki nem akarja, hogy minél több emberen végezzenek ilyen beavatkozásokat, de akinek szüksége van rá, annak legyen rá lehetősége. Az hogy egy 16-17 éves fiatal hall arról, hogy léteznek ilyen műtétek, nem jelenti azt, hogy azt bárki népszerűsítené a körükben.

"Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?"

Nem világos, hogy a kérdés mit ért a “fejlődést befolyásoló szexuális médiatartalom” alatt, mit is próbálna egyáltalán betiltani. Ha egy filmben vagy sorozatban egy azonos nemű pár megjelenik, attól az még nem minősül “szexuális médiatartalomnak”, ilyen erővel a Hófehérke vagy a  Hamupipőke is szexuális tartalom, hiszen abban is megjelenik a szerelem, párkapcsolat témája. Szexuális médiatartalom az, amelyben nyíltan mutatnak be szexuális gyakorlatokat. Ez kiskorúak számára valóban káros lehet, de ez független attól, hogy azonos vagy különnemű személyek szerepelnek benne. A nyíltan szexuális tartalmak médiában való megjelenítését a magyar jogszabályok évtizedek óta tiltják, nincs szükség újabb korlátozások elfogadására.

"Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

Itt sem világos, hogy a kérdés mit ért “a nem megváltoztatását bemutató médiatartalom” alatt. Ezt lehet kifejezetten a nemi megerősítő beavatkozások bemutatásának tilalmaként, vagy akár a transznemű emberek médiában való szerepeltetésének tilalmaként is értelmezni. Első esetben jogos lehet a korlátozás, hiszen egy műtét véres képeinek bemutatása valóban káros lehet a gyermekre, bár az ilyen felvételek közzététele egyáltalán nem jellemző. Egy transznemű ember médiában való megjelenítése azonban semmilyen kárt nem okoz a gyermekeknek, ezért korlátozni sem érdemes az ilyen megjelenéséket. Attól mert valaki lát a médiában egy transznemű embert, még nem válik maga is azzá.

A kiközösítés és a gyűlölet mindannyiunk életét tönkre teszi. Április 3-án mindannyian esélyt kapunk rá, hogy egyértelműen elmondhassuk a véleményünket a kormány évek óta tartó homofób és transzfób kampányáról.

Ha érvénytelenül szavazunk a kiközösítő népszavazás mind a négy kérdésére azzal nemcsak az egymás elleni hergelésre építő politika ellen emeljük fel a szavunkat, de embereket védhetünk meg a zaklatástól és bántalmazástól. Tegyük ezt meg a gyerekeinkért, unokáinkért, szomszédainkért, munkatársainkért és egymásért.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság írása 


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.