(Miért) szabad tüntetni a debreceni polgármester háza előtt

2023. október 17-én közös tüntetést szerveztünk a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesülettel (MIAKÖ) Papp László a debreceni polgármester háza elé, hogy elérjük a környezetszennyező cégeknek kiskaput biztosító kormányrendelet visszavonását.

A kormány szeptember 21-én kihirdetett rendelete lehetővé teszi a környezetvédelmi hatóságnak, hogy határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést kössön a környezetszennyező cégekkel. Ez azt jelenti, hogy a jogszabály a veszélyhelyzetre tekintettel megengedi a kormányhivataloknak, hogy ne bírságolják vagy zárják be a környezetvédelmi előírásokat megsértő gyárakat, üzemeket, hanem elégedjenek meg azzal, hogy a szennyező szerződésben vállalja azoknak a környezetvédelmi szabályoknak a betartását, amiket már addig is be kellett volna tartania.

A rendelettel szemben civilek és pártok is tiltakoztak, és bár a kormány ígéretet tett arra, hogy módosítani fogja a - szándékai szerint a Dunaferr megmentését célzó - rendeletet, arra a mai napig nem került sor, így az emberek egészséges környezethez való joga még a jogszabályok szintjén sem biztosított. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Debrecen köré épülő akkumulátorgyárak ellen tiltakozó MAIKÖ-vel közösen egy szimbolikus helyszínen, a debreceni polgármester házánál tartunk demonstrációt.

Szabad a polgármester háza előtt tüntetni

A gyülekezési törvény szabályait betartva, a rendőrséggel folyamatosan együttműködve zajlott le a tüntetés, mégis sokak számára meglepő volt a helyszínválasztás, holott egy jól működő demokráciában előfordulnak hasonló megmozdulások.

A polgármester háza előtt tüntetni ugyan nem mindennapos, és éppen ez a lényege ennek a tiltakozási formának. A szabad véleménynyilvánításba beletartozik, hogy véleményünket közösen is kifejezhetjük másokkal, azaz jogunk van a békés gyülekezéshez. A békés gyülekezéshez való jog része, hogy szabadon megválaszthatjuk azt a helyszínt, ahol közösen szeretnénk kiállni, és ezt a törvény is biztosítja, hiszen a véleménynyilvánítás bizonyos esetekben csak akkor lehet hatékony, ha a gyűlés helyszíne az ügy szempontjából szimbolikus.

Papp László polgármester az akkugyárakat ellenzőket mindig azzal igyekszik megnyugtatni, hogy a hatóság ellenőrizni fogja a szigorú környezetvédelmi szabályok betartatását. Ennek ellenére a rendelet hatályba lépését követően mindaddig nem szólalt fel a rendelet visszavonásáért, amíg be nem jelentettük a háza elé a tüntetést. Ez is jól mutatja, hogy a helyszín szabad megválasztása segíthet a cél elérésében.

Azzal, hogy a háza elé szerveztük a tüntetést, felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az ígéretével ellentétben, nem tesz semmit azért, hogy a környezetvédelmi hatóság hatékony ellenőrzést gyakoroljon a környezetszennyező cégek felett. Ráadásul a MIAKÖ egy papírból készült akkumulátorgyárat is hozott a házhoz, megmutatva, hogy milyen, ha a házad közelében vagy a mikepércsi óvodától egy kilométerre épül egy környezetszennyező gyár.

A békés gyülekezés a vélemények szabad kifejtését jelenti, és az a célja, hogy törvényes eszközökkel változást érjünk el a közösségünknek fontos ügyekben. Előfordul, hogy a demonstrációk - különösen, ha egy polgármester háza előtti utcáról van szó -, zavarják az embereket, mert hangosak, más útvonalon, vagy csak lassabban lehet közlekedni, illetve egyszerűen csak azért, mert nem értenek egyet a tüntetőkkel. A gyülekezési jog gyakorlásának azonban nem célja, hanem velejárója lehet mások zavarása vagy mások bizonyos jogainak ideiglenes korlátozása.

Éppen ezért a törvény úgy engedi meg a békés gyülekezést, hogy az mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével nem járhat. Ennek természetesen eleget is tettünk, ezért is vette tudomásul azt a rendőrség a gyűlésünket. Papp László polgármester közszereplő, akinek egy átlagemberhez képest több bírálatot kell eltűrnie, egy fél órás demonstráció pedig nem alkalmas arra, hogy aránytalanul korlátozza a polgármester, a családja és az utcában élők jogait.

Mindannyian egyetértünk abban - éljünk Debrecenben vagy bárhol máshol -, hogy szeretnénk a családunkkal egészséges környezetben élni, jó levegőt, tiszta ivóvizet és elviselhető hőmérsékletet. Politikusaink azonban sokszor ahelyett, hogy minket képviselnének, a környezetszennyező gyárak és cégek érdekeit helyezik előre, mert sok pénzt remélnek az üzlettől. Ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint a tiszta levegő és ivóvíz védelme érdekében tiltakozni és felhívni a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét a káros szabályozásra, hogy élhetőbb környezetet biztosítsunk a magunk, gyermekeink és unokáink számára.

Szomorú, hogy még egy olyan közös ügyben is, mint a környezetünk védelme, a debreceni Fidesz-KDNP frakció és tizenkét, részben az államtól támogatást kapó helyi civil szervezet elítélte a Papp László házánál tartott demonstrációt. Azok, akik október 17-én ott voltak, az ő egészségesebb jövőjükért is kiálltak.

A szennyezést engedő kiskapu továbbra is nyitva van

Papp László azt állítja, hogy megoldódott a probléma, hiszen a kormány egy miniszteri utasításba foglalta, hogy a környezetszennyező cégeknek kiskaput biztosító rendelet nem vonatkozik az akkumulátorgyárakra. Ez azonban nem oldja meg a problémát, sőt csak súlyosbítja azt.

Az egyetemen a joghallgatók is hamar megtanulják a jogalkotásra vonatkozó szabályok között, hogy jogszabályt, vagyis ebben az esetben a kormányrendeletet, nem módosíthat miniszteri (normatív) utasítás, ami egy közjogi szervezetszabályozó eszköz. Hiába tartalmazza az utasítás, hogy a kormányhivatalok ne alkalmazzák a kiskaput biztosító rendeletet az akkugyárakra, annak jogi értelemben nincs hatása, mert az utasítás nem változtathatja meg, hogy kikre vonatkozik a rendelet, azt csak maga a rendelet határozhatja meg.

A jelenlegi helyzet csupán annyit jelent, hogy a kormányhivatalok nem fogják szabályosan alkalmazni a kormányrendeletet, ha eleget tesznek a miniszteri utasításnak. Nincs tehát megoldva a helyzet, hiszen az eredeti kormányrendelet továbbra is változatlan formában hatályban van, így jogilag továbbra sincs semmi garancia a környezetszennyező cégekkel szembeni fellépésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy felhívjuk az emberek és a döntéshozók figyelmét arra, hogy nem igaz, hogy Papp László elérte a kormánynál, hogy az akkumulátorgyárakra ne vonatkozzon a kiskapu.A jogainkért való kiállás és a közös ügyeinkben való részvétel nem csak a négy-öt évenkénti szavazást jelenti. Vannak más eszközök is arra, hogy hallassuk a hangunkat, kiálljunk magunkért és másokért: ilyen például a közhatalmat gyakorlók háza előtti demonstráció. Minden rendelkezésre álló jogszerű eszközt ki kell használnunk, hogy meggyőzzük a választott képviselőinket, akár úgy is, hogy a házuknál hívjuk fel a figyelmet a közös problémákra.

A közhatalmat gyakorlókat - így a polgármestereket is - azért választjuk, hogy minket képviseljenek, értünk dolgozzanak. A Papp László házánál tartott tiltakozás ezért nemcsak “belefért” a demokratikus keretekbe, hanem az adott körülmények között a leghatásosabb eszköz is volt.

A MIAKÖ-vel közös kiállásunkkal azt máris sikerült elérnünk, hogy a polgármester és a kormány is foglalkozzon a környezetszennyező cégek számára kiskaput biztosító rendelettel. Reméljük, hogy végre sikerül egy olyan megoldást találniuk, amely valódi garanciát jelent mindannyiunk számára, és a tiszta levegőnk és vizünk fontosabb lesz a kormánynak a környezetszennyező cégekkel kötött üzleteknél.