Nem a szextől, a bántalmazástól kell megóvni a fiatalokat

Lassan két éve törvény mondja ki, hogy az iskolák nem hívhatnak meg külső szakértőket, akik segíthetnek a gyerekeknek és fiataloknak olyan nehéz témákban tisztán látni, mint a függőségek, az internet veszélyei vagy a szexualitás. Lassan két éve sérül a fiataloknak a biztonsághoz, a tudás megszerzéséhez és a saját életükről való döntéshez fűződő joga. Lassan két éve küzdünk a homofób és transzfób propagandatörvény eltörléséért, miközben az érintett témákat is igyekszünk napirenden tartani. Legutóbbi oktatási podcastunk vendége Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus volt, akivel a szexuális nevelés fontosságáról beszélgettünk.  

Sokunknak egyértelmű, hogy a szexuális nevelést nem kamaszkorban kell elkezdeni, mégis félünk beszélni róla, és igyekszünk minél későbbre tolni a szexualitással való találkozást gyermekeink életében. Miközben a 7-8 éves gyerekek jelentős része szülői kontroll nélkül használja a közösségi médiát, egy hatodik osztályos gyerek valószínűleg már látott felnőttfilmet, a 14 évesek egy része pedig túl van első szexuális élményén.  

Vagyis a szextől sem megvédeni, sem elrettenteni nem tudjuk a fiatalokat, és egy bizonyos kor felett nem is lehet ez a célunk. Viszont meg tudjuk védeni őket attól, hogy bántalmazás áldozatai legyenek. Attól, hogy megalázó, lelki és testi traumákat okozó helyzetekbe kerüljenek. Ehhez pedig beszélgetünk kell velük a szexről.  

A szexuális nevelésnek tehát nem kizárólag a fogamzásról és fogamzásgátlásról kellene szólnia, és nem kamaszkorban, hanem egészen kicsi korban kell elkezdenünk azzal, hogy tiszteletben tartjuk a gyerekek testét, és őket is megtanítjuk arra, hogy meghúzzák a határaikat. Aztán segítünk nekik kifejezni az érzéseiket, elmondani a szükségleteiket, megismerni a testüket és annak működését. Akármit csinálunk, a fiatalok szexelni fognak, de nem mindegy, hogyan. Nekünk, felnőtteknek kell segítenünk, hogy egészséges felnőttekké válhassanak. 

Ehhez már sok hasznos tartalom elérhető, amelyekből néhányat a cikk végén is belinkelünk. De mi van azokkal a fiatalokkal, akiknek a szülei nem érik el ezeket? Vagy úgy gondolják, a szexről még ráérnek beszélgetni? Esetleg nem is merik szóba hozni, mert már az ő fiatalkorukban is tabu volt? Nagyon sokan csak a közoktatásban kaphatnák meg azt a szexuális nevelést, amelynek a WHO iránymutatása szerint a gyerek korának megfelelő szinten már a születéskor el kellene kezdődnie. A propagandatörvény bevezetése óta az iskolák azonban nem hívhatnak meg a témában jártas külső szakértőket, amiből az következik, hogy a tanárokra, illetve az iskolákkal szerződésben álló szakemberekre (szociális munkásokra, iskolapszichológusokra) maradna ez a feladat. Nekik azonban sem elegendő idejük, gyakran megfelelő képzettségük, tudásuk, sem megfelelő kompetenciájuk nincs hozzá. Így gyerekek, fiatalok ezrei nőnek úgy fel, hogy a szexualitásról, a biztonságos párkapcsolatról, nemet mondásról, határok meghúzásáról semmilyen megalapozott tudásuk nincsen. 

Az Amnestynél számos fronton küzdünk a propagandatörvény visszavonásáért, ám addig sem hagyhatjuk magukra a fiatalokat. Foglalkoznunk kell a törvény által “tiltottnak” nyilvánított témákkal: a szexuális és nemi kisebbségek elfogadásával, a nemi sztereotípiák lebontásával és a szexuális neveléssel.  

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus is arról beszélt podcastunk vendégeként, hogy a szexuális nevelés egy élethosszig tartó folyamat, amelynek a nulladik lépése a gyereknek és a testének a tiszteletben tartása.  Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy nem kényszerítjük olyasmire, amit nem akar, és nem érünk hozzá úgy, ahogy ő nem akarja. Arra tanítjuk, hogy ismerje fel a nemkívánatos érintéseket, a kényszerítő, befolyásoló magatartást, és kérjen segítséget, ha ilyet tapasztal.  Ezzel abban is segítünk neki, hogy felnőttként is tudjon nemet mondani arra, ami nem jó neki, és ne menjen bele külső nyomásra olyasmibe, amit nem akar.  Megtaníthatjuk továbbá, hogyan mondja el, ami jól esik neki, mi az, ami örömet okoz. Ez az élet számos területén hasznos tudás, de különösen fontos az a párkapcsolatok és a szexualitás esetében.  

A szakértő elmondta, hogy azokban az országokban, ahol ez a kora gyermekkortól kezdődő progresszív szexuális nevelés jelen van, az abortusz és a tinédzser terhességek aránya is sokkal alacsonyabb. Az Egyesült Királyságban például egy 2007-ben indult programnak köszönhetően mára 50 százalékkal alacsonyabb a tinédzserkori terhességek rátája. Ezek az adatok bár nem támasztják alá minden szempontból a szexuális nevelés fontosságát, arra egyértelműen utalnak, hogy ezeken a helyeken a fiatalok tudatosabbá váltak ezen a téren. 

"A szexuális nevelés mindenképpen megtörténik, de ha tabusításra épül, annak nagyon rossz szexuális egészségmutatók lesznek a következményei.  Egy olyan kultúra lesz az eredménye, ahol a nőkkel és gyerekekkel szembeni erőszak sokkal magasabb, ahol a párkapcsolati elégedettség sokkal alacsonyabb, ahol gyakoribbak a válások. A szexuális absztinenciára neveléssel annyit lehet elérni, hogy szorongó embereket nevelünk. De a fiatalok nem fogják se később kezdeni ettől a szexuális életüket, se kevesebb abortusz nem lesz tőle."- mondta el  Dr. F. Lassú Zsuzsa.  

A propagandatörvény szerint az iskolák csak olyan szexuális neveléssel foglalkozó szakértőt hívhatnának meg, aki szerepel egy állami nyilvántartásban. Ezt két évvel ezelőtt az azóta megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériumának kellett volna elkészítenie, ami soha nem történt meg. Nyilvántartás hiányában tehát hivatalosan nem mehetnek külső szakértők iskolákba.  

Az átfogó szexuális nevelés jelenleg nem része az oktatási rendszerünknek. De vannak dolgok, amiket szülőként és szakemberként is megtehetünk a fiatalokért, sőt, meg kell tennünk.  Olvassunk minél több modern és tudományos tényekkel alátámasztott írást a szexuális nevelésről, beszéljünk velük a szexualitásról még akkor is, ha zavarban vagyunk, mert nincs erről (jó) tapasztalatunk.  

Ehhez nagyon jó mankó a Hintalovon Alapítvány által létrehozott Yelon.hu, ahol szülőknek és fiataloknak is érthető és megalapozott tudás érhető el. Szintén a Hintalovon Alapítványnál jelképes adományért elérhető számos kiadvány nem csak szexedukáció témában, ahogyan az Unicef Magyarországnál is. Elsősorban szakembereknek szól, de szülőknek is nagyon sok hasznos információt tartalmaz a "Biztonságban – nemi nevelés és szexuális abúzus megelőzés gyermek- és serdülőkorban" című könyv, amelyet kollégáival együtt F. Lassú Zsuzsa szerkesztett, és amelynek letölthető változata itt érhető el. A szexuális neveléssel foglalkozó SzexEd nevű szervezet pedig, mivel jelenleg iskolai foglalkozásokat nem tarthat, szakembereknek és szülőknek tart képzéseket, de szülői beleegyezéssel, iskolán kívül fiataloknak is tartanak foglalkozásokat. 

A tiltás és az elhallgatás nagyon káros, akkor is, ha törvény hatalmaz fel rá minket. Keressük a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy minél többen kaphassanak a koruknak megfelelő szexuális nevelést! Segítsünk a fiataloknak megszerezni azt a tudást, amelynek segítségével a szex a jólléttel, biztonsággal és egészséggel egy lapon említhető fogalommá válik! 

A SZKÓP Oktatás legfrisseb podcastja elérhető az alábbi csatornákon: 

Iskolai foglalkozásaink, melyek közül a két legújabb a nemi alapú előítéletek és bántalmazás megelőzéséről, illetve a szexuális és nemi kisebbségben lévő emberek elfogadásáról szól, itt elérhetőek